dijous, 1 de gener de 2015

Pulsions nacionalistesCritica referent al "documental" L'endemà (http://www.filmaffinity.com/es/film795182.html):

Al veure el material, un pensa que va dirigit a aquells sectors de la societat catalana que ja saben el que volen sentir, no necessiten veure una argumentació i volen exaltar les seves pulsions nacionalistes. El documental pretén vendre, mitjançant principalment el discurs neoliberal de Xavier Sala i Martin, Germà Bel i el president del cercle català de negocis, la idíl·lica situació de Catalunya desprès d'una hipotètica declaració d'independència.

No hi ha dades objectives, números, gràfics... ni tant sols algú que opini en cert sentit critic. Tothom que surt diu que serà genial, l'espectador només ha de tenir fe i creure en el que diuen els personatges.

L'objectiu és mostrar que l'actual situació de la gent que viu a Catalunya és conseqüència de pertànyer a Espanya: no hi ha cap responsabilitat per part de Catalunya, els seus polítics ni la seva ciutadania. Un cop superat el fre espanyolista, la nova Catalunya, convertida en estat independent i alliberada, tindrà tot allò que vulgui (i més) i serà com Suècia o Noruega.

Tot aquest discurs propagandístic s'entrellaça amb el vergonyós paral·lelisme de la relació Catalunya - Espanya amb una parella que trenca, on la dona oprimida (Catalunya) vol deixar l'home opressor i estúpid (Espanya).

En definitiva, s'utilitza el desgastat recurs (molt utilitzat per l'independentisme) dels significants buits, articulant el descontentament de la ciutadania fruit de la crisi, amb l'enemic que té una bandera diferent. Tristament, tot això ha rebut el finançament de TV3, televisió que ja ens ha acostumat a que (com tots els mitjans públics de Catalunya) articuli el seu discurs en clau nacionalista.

PD: Hi ha diversos moments que et creus que el documental està fet de conya. La situació més absurda és escoltar Ramón Tremosa, eurodiputat de CiU, el partit més corrupte de Catalunya, assegurar que la Catalunya independent acabaria amb la corrupció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada